This week I tried making.....
Nasi Dagang; beras ni my Mama bawa dulu.. kena try masak gak....
Since takde steamer, I pakai tapis besi letak atas periuk as my steamer. bijak tak..bijak...huhuu..
Quick tip here, beras nasi dagang ni kena rendam semalaman, kalo tak nnt berzaman la kena tunggu stim nak lembut. I think maybe dia catagory brown rice, like other brown rice, dia cam kering2 skit kan?
So nnt nasi ni di masak cam biasa la with fenugreek, onion, garlic, halia & santan. lg lemak lg best...huhuhuhu..jahat...evil...
As for the kuah, selama ni I masak takat level assistant chef kat kampung. Ikut aje arahan apa Mama suh buat. So ni 1st time buat sendiri-sendiri...Hantam saja.
Mula-mula, rebus ikan dengan gula melaka/kabung and asam keping for about 30mins. Then biarkan dia mesra semalaman.
Esoknye baru tumis the usual stuff (cili kering, garlic, onion, lengkuas, halia, jintan putih, jintan manis). Tumis til garing & masukkan ikan & air rebusan from semalam tu.
Bring it to boil & masukkan santan. Then kalau nak pedas ikut cita rasa, masukan cili padi sebijik2, jgn pecah/potong.
Now just simmer til sampai kepekatan yg kita suka. Sebelum matikan api add salt.
Ni cara my mom & grandma buat. But truthfully, time I buat ni, warna & kepekatan dia tak best, so I tambah 2 sudu serbuk kurma. :D terus menjadi..hahahahha...
Strawberry & Cheese Tart; Pretty simple, but my crust tak sedap sgt. I think terlebih air..so kurang crispy. But the lemakness of the cheese compensate for whatever is lacking..Jahat......Evil...HUHUHUHU..
Meatball Sandwich; first buat meatball (mincebeef+tuscan seasoning+chopped onions+splash of lime juice) & then masak dlm italian tomato sos (ala2 sos spageti tu la). Let it simmer til kuah jd pekat.
Then susun atas roti, topped with cheese & masuk dlm oven kejap til cheese cair & roti garing.
Nikmat.................
18 comments:
wow... semua nampak menarik. terliur i... hehehe...
rajin mama miya masak...sedapnya...nasi dagang tu nampak cam kat restoran, nice...
juliet-->i sendiri terliur..dah le puasa harini..ahahha..
i byk cuba2 aje..sedap lepas tekak sendiri jadik..
sirna--> tu deco nak amik gambar aje...photogedik gitu..
i takde rajin masak, tp mmg wajib masak. kat sini tak mampu makan kat kedai. sepinggan makan kat kedai sama cost masakan utk 3branak. so dah kena masak tiap2 hari kalo tak cuba2 recipe lain2, mmg cepat bosan..
sama lah kita, kat msia dulu tahap jd assisstant chefj.alih2 bila kena jd chef sendiri kat sini, mula la terkial2 tepon ke Msia tanya mcamna nak masak kan hehe
yatie--> betul tu. bila teringin benda, especially yg my mom masak or family recipe, terus call msia.
teringat nasi dagang mak kt kampung tgk mama miya masak..huhuhu..pasni kena mnuntut ngn mak klu x rugi...:)
sedapnyaaaa meatball & tart tuh
terliur...huhu
uishh..mama miya ni pandai la masak..bestnyer..sy yg duk ganu ni pn tak pernah lg mcuba wat nasi dagang..haih..kena buat jg ni. sumer pun looks yummy u buat..gud job!
sume nampak sedap..tiba2 perut rasa lapar..hehe
rajin nye masak..
tempting sunggoh!!
btw,ns dagang tu ns dagang trg..u org trg ke??
asma--> wajib blk menuntut. nnt senang kemudian hari..nak lak kalau tgh tetibe teringin.
ina--> mmg sedap...ni tgh puasa, dok teringat2..hancus..
mila--> i masak hantam aje.. janji tekak leh terima..kalau sedap over average..syukur aje..
wow *clap!clap!clap!*
bestnya miya dapat mommy yang rajin masak yang sedap2!
i nak try masak resipi nasi dagang u plak laa....nampak cam menarik jer!
macam nak tertiarap tengok cheese tu!!! gler jahat!!!!!!!!
masuk 3 mg balik Msia ni, dah tak lalu nak mkn mknan beli kta luar. jd masak jugakla hr2. lgpun nak berjimat cermat juga selagi tak kerja balik. hehehe. BTW, mmg sedap2 nampak apa yg u masak.
mommy nadia--> i tak tau lak tu nasi dagang tganu. i masak ikut recipe nenek dok buat aje. we all org pahang.
munira--> bukan miya aje fussy eater, mama dia pun sama. tak mo makan benda sama selalu. so nak puaskan tekak ni kena la eksperimen selalu.
sue--> mmg terasa kejahatan dia kan. tahap raksaksa yg melawan gaban. takpe, sekali sekala..byk calcium tu...hihihih sedapkan hati.
temp.housewife--> betul tu, kalau asyik makan luar bosan gak. bila masak sendiri puas skit sebab ikut selera & garam gula kita.
semua sedap!!!!!!!!!!!!!!!rajin + pandai masak..bestnya.
terus nak add cheese dalam list barang dapur ni....
nmpk best je masak...lama tk singgh blog ija..bru pas pantang..hehre
Post a Comment